Apotheek d’Aiseau
- Apotheek
- Mevrouw Baelen
- Aiseau
- B2C
- 70 m²
De apotheek stond vroeger bekend als apotheek Patard. de ruimte is nu volledig heringericht en in een nieuw jasje gestoken en heet voortaan apotheek d'Aiseau...
Toen Anne Baelen de apotheek van Mevrouw Patard overnam, stelde ze zich al een nieuwe ruimte voor die nog beter zou voldoen aan de behoeften van haar klanten. De indeling moest volledig worden herzien en uitgebreid. Daarom werd een deel van het gebouw gebruikt dat vroeger als woonhuis diende voor de vorige eigenares.
Een kijkje achter de schermen: hoe kan men de complexiteit van een dergelijke reorganisatie overwinnen ...
De eerste belangrijke opdracht voor onze architecten was om de twee delen van het gebouw (apotheek en woonruimte) te verenigen. Ook moest de beschikbare ruimte zo veel mogelijk worden opengemaakt om plaats te bieden aan de nieuwe apotheek.
Reorganiseren van de ruimte
Vanwege de ouderdom van het gebouw waren grote structurele aanpassingen nodig om openingen te kunnen maken.
Het afsluiten van het centrale trappenhuis maakte meer ruimte vrij. Daardoor werd een nieuwe toegang tot de kelder gecreëerd, die onderdak zal bieden aan het toekomstige lab.
Met de reorganisatie kon het patiëntengedeelte van de apotheek aan de voorzijde van het gebouw worden ondergebracht, met de backoffice aan de achterzijde (lab, robot, opslagruimte en lokaal voor wachtdienst).
Laten we ook de andere uitdaging niet vergeten: de robot moest op het gelijkvloers worden geïntegreerd en deel uitmaken van deze specifieke configuratie.
Een perfecte inrichting die geen afbreuk doet aan de stijl...
Ondanks een kleine ruimte van iets minder dan 70 m² is de apotheek goed georganiseerd, maakt uitstekend gebruikt van licht en straalt een warme persoonlijkheid uit.
Het gebruik van natuurlijk licht, contrasterende kleuren en materialen en de keuze van het meubilair creëren op natuurlijke wijze een gevoel van ruimte en welzijn.
Galerie d’images
Een betere doorstroming in de apotheek
De centrale ingang en de beperkte ruimte maakten de doorstroming moeilijk. Om te voorkomen dat patiënten meteen naar de balies links van de ingang gaan, hebben onze architecten rechts van de ingang een warme, lichte ruimte gecreëerd. Deze ruimte is verfraaid met plafondlatten en spoort mensen aan om een bezoek te brengen.
De buitenkant van de apotheek, en in het bijzonder de prachtige centrale houten deur, is intact gebleven. De automatische sas werd dan ook binnen in de apotheek geïnstalleerd.
Mevrouw Baelen hechtte veel belang aan het comfort van haar patiënten. Ze wou een intieme ruimte bieden voor thuiszorg, voorzien van schuifdeuren als garantie voor een grotere vertrouwelijkheid.
Onze oprechte dank gaat uit naar mevrouw Baelen en haar team voor hun vertrouwen, betrokkenheid en samenwerking tijdens het hele project.